Aký je rozdiel medzi nikotínovými vrecúškami a žuvacím tabakom?

Aký je rozdiel medzi nikotínovými vrecúškami a žuvacím tabakom?

Veľké. Hoci obal a samotné tašky vyzerajú na prvý pohľad veľmi podobne, ide o úplne odlišné výrobky. Nehádžme ich teda všetky do jedného vreca. Žuvací tabak alebo snus logicky obsahujú tabak, nikotínové vrecúška nie. Je to jediný rozdiel?

Nikotínové vrecúška

Nikotínové vrecúška sú stále pomerne mladým produktom. Nemajú takú tradíciu ako žuvací tabak. Je to jednoduché. Nikotínové vrecúška totiž vznikli predovšetkým ako alternatíva k žuvaciemu tabaku.

Žuvací tabak sa stal pomerne populárnym a jeho používateľmi sú nielen bývalí fajčiari, ale aj športovci. Keďže však samotný tabak je škodlivý a používa sa predovšetkým kvôli nikotínu, títo ľudia našli obľubu v nikotínových vrecúškach.

Nikotínové vrecúška neobsahujú tabak, ale sú zložené z vody, celulózy, xylitolu, nikotínových zahusťovadiel a iných látok. Pôvodne vznikli vo Švédsku, odkiaľ sa rýchlo rozšírili do celého sveta. Na naplnenie papiera sa používa špeciálna zmes, potom sa vrecúška nastriekajú arómou a špeciálnym rezačom sa rozrežú na príslušné kúsky. Tie sa potom automaticky plnia do pukov, ktoré sú označené.

Vrecúška sú pri používaní úplne diskrétne. Nie je cítiť žiadny zápach, žiadny dym a do tela sa neuvoľňujú žiadne škodlivé látky ako pri tabaku. Ako sme už uviedli, nikotínové vrecúška obsahujú nikotín v rôznom objeme podľa sily vrecúšok. Výhodou oproti žuvaciemu tabaku sú rozmanité príchute, ktoré jednoducho ochutnáte. 

Pri používaní nikotínových vrecúšok nemusíte pľuť ako pri snusu, nie je potrebné vrecúško výrazne žuť, aby sa uvoľnila príchuť, a celý zážitok trvá približne 30 minút. Zvyčajne ich nájdete v dvoch rôznych veľkostiach vrecúšok a v jednom balení je +/-20 vrecúšok. 

Žuvací tabak

Ako sme videli vyššie, žuvací tabak má pomerne bohatú históriu. Jeho pôvodná podoba nebola taká, ako ju poznáte dnes. Samotný žuvací tabak má niekoľko foriem a niektoré sú v Európskej únii zakázané. V tejto krajine sa môže používať len vo forme vrecúšok, ako je to v prípade nikotínových vrecúšok. Medzi ďalšie druhy patrí orálny tabak, ktorý sa na rozdiel od vrecúšok rozpúšťal v ústach a pri používaní ho nebolo potrebné vypľúvať. Práve tento typ je zakázaný. 

Žuvací tabak sa vyrába najmä vo Švédsku a USA, a to tak, že sa vezmú tabakové listy, vysušia, nasolia a nakrájajú na potrebné kúsky. Tie sa potom fermentujú a nakoniec sladia. Vo Švédsku má žuvací tabak pomerne silnú tradíciu. Používa ho až 12 % obyvateľstva, teda približne 1,1 milióna ľudí.

Čo by ste si mali odniesť z tohto článku

  • nikotínové vrecúška boli vyvinuté ako alternatíva k žuvaciemu tabaku
  • nikotínové vrecúška neobsahujú tabak, sú zložené z viacerých látok a rovnako ako žuvací tabak obsahujú nikotín
  • nikotínové vrecúška pochádzajú pôvodne zo Švédska
  • pri používaní nikotínových vrecúšok nemusíte pľuť ako pri tabaku, takže sú oveľa diskrétnejšie
  • žuvací tabak má silnejšiu tradíciu, vyrába sa najmä vo Švédsku a USA
späť na výpis
Doprava zadarmo
Pri nákupe nad 15 EUR

Doprava zadarmo
Pri nákupe nad 15 EUR

Rýchle dodanieDo druhého dňa

Rýchle dodanie
Do druhého dňa

Vernostný programDarčeky a nákupy za body

Vernostný program
Darčeky a nákupy za body

Výhody pre registrovanýchPrednostný predaj a akcie

Výhody pre registrovaných
Prednostný predaj a akcie